You are currently viewing Георге „Джика“ Хаджи – Марадона на Карпатите

Георге „Джика“ Хаджи – Марадона на Карпатите

Успехите на румънския футбол напоследък са доста ограничени, но в един момент румънският футбол беше класа и наелектризира света въпреки своя статус на аутсайдер, воден от Георге Хаджи в ролята на №10. Наричания Марадона на Карпатите футболист беше един от най-вълнуващите играчи по негово време и въплъщение на златния век на румънския футбол.

С топката в краката си, Хаджи беше истински магьосник, чиято непредсказуемост му помогна да играе в някои от топ клубовете в Европа, включително в Барселона и Реал Мадрид. Въпреки че по времето в Барселона той се засече с други звезди като Христо Стоичхов, Пеп Гуардиола и Роналд Куман, донякъде засенчващи румънския футболен гений, то истинските способности на Хаджи бяха разкрити още по времето му в Галатасарай.

Класата, който Хаджи показваше в най-добрия си вид, никога не беше под въпрос, но никога не се знаеше как ще се представи той. Един ден може да бъде световна класа и да бъде абсолютно ужасен на следващия. Тази му непредвидимост помрачи кариерата му, но неговото наследство не трябва да се забравя. В кариерата си той е втори по мачове и с най-много голове за румънския национален отбор. „Джика“ Хаджи е легендата и човека с основен принос към успеха на румънския футбол като цяло.

Шедьовърът на Хаджи , Световното първенство от 1994 г. в САЩ, затвърди статута му на румънски герой и е отличен пример за златния век на Румъния. С височината си, гневната си природа и невероятните си възможности с топката, сравнението с великия Диего Марадона беше естествено.

През 1994 г. той поведе Румъния до четвърт-финалния си мач, като по пътя победи Аржентина с 3-2, преди да загуби от спечелилите трето място Швеция с дузпи. Хаджи беше в основата на успеха, който помогна за славата Румъния с трите си гола и намери място в отбора на първенството.


Прекрасния гол на Хаджи срещу Колумбия в групите на Световното първенство 1994

Наречете го като от Наполеонов комплекс , но умелите способности на дребничкия румънец бяха съчетани със същия гняв, който виждаме Диего Марадона. Какъвто и да е случаят, магията на Георги Хаги с топката винаги е била обвързана с нрава му и неудовлетвореноста му се проявяваше доста често от

Георге Хаджи се превърна легенда когато смени посоката след разочарованието си в Барселона. Преместването в Истанбул и Галатасарай издига Румънеца до нови висоти. Неговото въздействие се усещаше в целия клуб на терена и отношението на феновете към него поддръжниците.

След спечелването на няколко титли в Турската лига и Купата на УЕФА през 2000 г., (макар че в този финала Хаджи се запомни с че удари Тони Адамс), той беше боготворен от привържениците.

Вашият коментар