Забраната за хазарт в Македония предизвиква тревожни асоциации с цензура

Плановете на Македония да блокира достъпа до уебсайтове, които предлагат онлайн залози, уж са в обществен интерес – но противниците на подобна идея смятат, че тя е подобна на практиките на онлайн цензурата от Китай.

Македонското правителство твърди, че плановетете за ограничаване на достъпа до чуждестранни сайтове за хазарт са предназначени да предотвратят загубата на пари. Властите вече са установили сътрудничество с австрийска хазартна компания за съвместно провеждане на държавна интернет лотария.

„С появата на игри, организирани от Националната лотария, институции като Агенцията за електронни съобщения или Министерството на информационното общество ще блокират достъпа до онлайн хазарт и залагания за играчи у дома“, обясни говорителят на правителството Александър Георгиев.

Той твърдо заяви, че действията на правителството се основават на „най-добрите практики, наблюдавани в света“. Правителството обяви, че няма да изразходва средства за реализирането на новото държавно предприятие, тъй като неговият партньор, Austria Casino, ще инвестира 6 млн. Евро в стартирането на онлайн залозите. Държавата ще бъде собственик на 51% от новосъздадената компания, която ще започне да функционира тази година.

Плановете за блокиране на достъпа до глобални сайтове за хазарт обаче са породили опасения за опасността от цензура в страната.

Зоран Риклиев, собственик на Media Print Македония, заяви, че предложените опити за прекъсване на достъпа до някои уебсайтове следват „прецедента, определен само от страни като Китай и Северна Корея“.

Той добави, че заличаването на хазарта или залаганията е едно нещо, но блокирането на достъпа до уебсайтове за неговите граждани в полза на други уебсайтове е съвсем различен въпрос.

„Опасно е, че ако забраните използването на едната страна, какво ще ви попречи да издадете забрана срещу друг портал и да измислите извинение?“ Защо да откажете достъп до уебсайт, който е легален в друга страна? – пита Риклиев.

Говорителя на правителството заяви, че предприетите мерки са предназначени за обществена полза.

„Дейностите в Европа показаха, че контролирането на хазартната индустрия от страна на държавата носи със себе си положителни фискални резултати, както и намаляване на броя на играчите, което е в съответствие с плановете за защита на обществения интерес,“ – каза Георгиев.

Правителството не направи предположения за сумата, която може да спечели от монополизирането на хазартната индустрия. Той не спомена и очакваните печалби на австрийската компания.

Вашият коментар