Ивелин Попов – enfant terrible на българския футбол

Ивелин Попов – enfant terrible на българския футбол

Героят на следващата статия в поредицата, представяща днес най-обещаващите играчи на Балканите, е надеждата и в същото време enfant terrible на българския футбол Ивелин Попов. 21-годишният е известен не само от подвизите на полето, но и от бурния темперамент и страст към развлекателния начин на живот. Медиите на свой ред го сравняват със самия Христо Стоичков и го провъзгласяват за наследника на Димитър Бербатов.

Попов е роден на 26 октомври 1987 г. в София и започва кариерата си в столичния Левски. През 2005 г. той преминава на няколкомесечно обучение за футболната академия на Фейенорд Ротердам. Поради факта, че по това време той е бил непълнолетен, той не е подписал договор с холандския отбор, след което се завръща в родината си, за да сключи договора с Литекс Ловеч. Попов дебютира в дивизия „А“ на 18-годишна възраст и в първия си сезон успя да вкара 5 гола в 9 мача. Следващите години бяха еднакво успешни за ексцентричния българин и той достигна своя връх през сезон 2007/2008, в който записа впечатляващ брой от 10 попадения в 25 мача. С клуба от Ловеч Попов два пъти спечели националния турнир (2008, 2009), но никога не е достигна титлата на шампионата, отстъпвайки място на по-успешните съперници от столицата – ЦСКА и Левски.

Попов получи признание в Европа благодарение на Купата на УЕФА; През 2007 г. той вкара три гола в мач срещу малтийския Слиема Уондърърс , неговата истинска слава дойде,  в мач срещу Астън Вила, играна през септември 2008 година. Въпреки поражението на българския отбор, Попов получи отлични отзиви за играта си в този мач, а отборите от европейските лидери започнаха да питат за цената му.

Изключително успешните изпълнения на Опопв също доведоха до до националния отбор. През 2008 г. Попов дебютира в отбора на тогавашния треньор Димитър Пенев в приятелски мач с Уелс, а сега е постояннa част от националния отбор, като редовно се появява заедно със звездите Божинов и Бербатов. Трябва да се отбележи, че Попов преди това беше и капитан на отбора U-21.

Богатата кариера на младата звезда ба Литекс е свързана и с няколко интересни истории. Една от тях е странната заповед на шефовете на  Литекс, която стана известна в цяла България. В желанието си да укроти забавния играч, съветниците на клуба му казаха да се ожени за 12 месеца, с което Попов трябваше да се съгласи неохотно. Ден по-късно, по време на мач с лидерите на Литекс с Родопа Смолян, непрекъснато подигравания играч атакува собствените си фенове, правейки обидни жестове към тях. Формата на наказанието за целия инцидент беше този път … заповедта за преподаване на физическо възпитание в едно от местните училища.

Единственото, което остава  е да се надяваме, че талантливият играч, който наскоро се интересува от известния Байерн, няма да загуби огромния си потенциал. Имаше много футболисти, чиито инциденти извън терена допринесоха за забавянето на кариерата им

Вашият коментар